Najviac vzdialenou prírodnou lokalitou tohtoročného Legendaria je vrch Gazdoráň nachádzajúci sa v najmladšom parku našej krajiny - v Poloninách. Viete ako vlastne vzniklo toto pomenovanie? Tamojší obyvatelia nazývajú horské lúky v Bukovských vrchoch poloninami už od nepamäti. Národnému parku preto prischol rovnaký názov.

Turistická trasa na vrch Gazdoráň je pomerne mladá, keďže bola označená len v roku 2022. Celá trasa má dĺžku takmer 7,5 km. Vedie z obce Príslop k vysielaču nad lokalitou Karcaba, potom cez lúky, naprieč náučnou geologickou lokalitou Dara. Trasa vrcholí v prírodnej rezervácii Gazdoráň, odkiaľ sú strhujúce výhľady na najväčšiu nádrž pitnej vody v strednej Európe – Starinu a samozrejme ostatnú časť Národného parku Poloniny.

IMG_1108

Legendaristi istotne vedia, že na Gazdoráň je možné dostať sa aj rýchlejšie, či už zo sedla Barankovec alebo od spomínanej Stariny. Dostať sa do Polonín je istotne časovo náročné, preto odporúčame rezervovať si ubytovanie priamo v národnom parku a spojiť to so zberom pečiatok:

Tí odvážnejší možno skúsia kemping, ktorý je možné uskutočniť len na vyhradených miestach, akými sú Táborisko Brehy v Runine alebo Táborisko Poľana v Novej Sedlici. Na túto možnosť prežitia noci v prírode je však potrebné pripraviť sa. Hlavný partner kampane Legendarium, obchod Decathlon, odporúča formu rodinného kempovania, priestranný stan Arpenaz Fresh&Black pre štyri osoby.

kempingovy-prutovy-stan-arpenaz-41-fb-pre-4-osoby-s-1-spalnou

Tento Kempingový stan je priestranný s veľkosťou spálne 240x210 cm. Predsieň na státie má plochu až 5 m2 . Stan váži necelých 11 kg, preto sa vám s ním bude ľahko manipulovať. Praktickou výhodou je vopred montovaná spálňa, takže ho istotne budú vedieť zložiť aj mamičky. Tkanina Fresh zabezpečuje sviežosť a chlad v stane počas dňa. Tkanina Black zase zaručuje 99% zatmenie v spálni. Takýto obytný priestor je nepremokavý – testovaný v sprchovej komore zvládol neuveriteľných 200 l vody za hodinu na m2. Okrem nepremokavosti sa vyznačuje aj vetruvzdornosťou, keďže zvládne víchricu s nárazom vetra až 50km/h.

Ak si zaobstaráte takýto stan, určite budeme mať o komfort s deťmi postarané, aj keď príroda sama o sebe poskytuje najviac hviezdičiek. Možno sa vám zíde do stanu aj kempingový matrac, kreslo či skladací stôl. Všetky tieto pomôcky na kempovanie nájdete u nášho partnera kampane Decathlon, ktorý do súťaže zabezpečuje prvé tri výhry vo forme 300, 200 a 100 eurových poukazov na nákup.