Cierna pani

V okolí Kežmarského hradu sa toho už veľa udialo. No ľudia azda najviac spomínajú na knieža Thokolyho. Nie preto, že im vtedy pečené holuby rovno do tanierov padali, ani nie preto, že sa dobre mali, ale preto, že Thokolyho sa veľmi báli.

Ľudia, keď vedeli, že je Thokoly v meste, radšej z domu nevychádzali a pod periny sa schovávali. Až tak sa ho báli.

Šťastie v nešťastí, že Thokoly miloval vôňu pušného prachu a rinčanie mečov viac, ako vysedávanie v honosnom kresle kniežaťa.

Pokračovanie príbehu...

A tak sa v Kežmarku nikdy dlho nezdržal. Dokonca to jednu dobu vyzeralo, že sa Thokoly nadobro odsťahuje do Banskej Bystrice, či Košíc, ktoré v bitke dobyl. No nestalo sa tak. Jeho kroky skôr, či neskôr vždy  viedli do Kežmarku. Medzi ľuďmi sa povrávalo, že to bolo kvôli obrovskému pokladu, ktorý si na kežmarskom hrade schoval. Vraj tam bolo toľko zlata a šperkov, že by sa na sto vozov nepomestili. Ľuďom to ale bolo jedno. Pre nich bol pokladom deň, kedy Thokolyho v meste nebolo. Ale našli sa samozrejme medzi nimi i takí, ktorým Thokolyho poklad neustále chodil po hlave. Veď mať zlaté náušnice, strieborný príbor či drahé šperky bolo snom nejednej ženy. A jednou z takých bola i kľučiarka.

Postaršia dáma odetá v čiernom odeve túžila po bohatstve už veľmi dlho. Oproti ostatným mala výhodu, lebo ako jediná mala kľúče od celého hradu. Bolo azda len otázkou času, kedy sa na tajný výlet podujme. A keď medzi strážcami začula, že Thokoly práve bojuje proti cisárovmu vojsku, rozhodla sa, že teraz je tá správna chvíľa. Slávnostne sa vyobliekala a začala postupne prehľadávať jednu vežu za druhou. Myslela si, že to bude veľmi jednoduché. Veď podľa rečí ľudí, mal byť poklad obrovský - a tak nájsť ho by nemal byť problém.

hokoly, ale myslel na všetko a poklad dobre ukryl. A pre istotu, keby sa jeho pokladu predsa len niekto dotkol – uvalil naň strašidelnú kliatbu. Vraj kto sa jeho pokladu čo i len dotkne, v tom momente sa na hradného ducha premení. O tom však vedel iba on. A tak, keď kľučiarka po troch dňoch hľadania poklad konečne našla a vytešovala sa z cudzieho bohatstva, kliatba sa začala napĺňať.  A kľučiarka sa postupne začala meniť na hradného ducha. Po Kežmarku sa ešte i dnes hovorí, že duch kľučiarky dodnes chodí po kežmarskom hrade a straší všetkých, ktorí majú podobné úmysly ako ona.

 

TREZOR NÁJDEŠ:
Náučný chodník lesoparkom SeverInfo k výletu: Trasa náučného chodníka lesoparkom Sever v Kežmarku začína na sídlisku Sever pri soche lyžiara (pod bývalým hotelom Štart), kde je možn...

 

PEČIATKY ZÍSKAŠ:*

*po uhradení vstupného poplatku, resp. konzumného (podľa typu zariadenia). V zariadeniach zároveň získaš súťažnú brožúrku LEGENDARIUM ku vstupnému zdarma (do vyčerpania zásob):

Múzeum J. M. Petzvala, Spišská Belá - web
pečiatka Spišská Belá 

Múzeum J. M. Petzvala v Spišskej BelejMúzeum je rodným domom vynálezcu J. M. Petzvala, ktorý sa považuje za zakladateľa modernej optiky a priekopníka v oblasti fotografovania.

Hrad Kežmarok - web
pečiatka Kežmarok 

Kežmarský hradMestský hrad s početnými expozíciami, známy aj ako východisko prvého turistického výletu do Vysokých Tatier. Súčasťou je expozícia historických vozidiel, hasičskej techniky i historická lekáreň.

Múzeum bytovej kultúry, Kežmarok - web
pečiatka Kežmarok 

 

Drevený Kostol Najsv. Trojice (UNESCO), Kežmarok - web
pečiatka Kežmarok 

Drevený artikulárny kostol v Kežmarku (UNESCO)Kostol bol postavený v r. 1717 bez použitia kovových klincov. Na stavbe pracovali švédski námorníci, vďaka čomu strop pripomína obrátenú provu lode a okrúhle okná sú podobné lodným oknám. Do kostola sa vojde až 1540 ľudí!

Evanjelické lýceum a lyceálna knižnica, Kežmarok - web
pečiatka Kežmarok 

Evanjelické lýceum a knižnica v KežmarkuEvanjelické lýceum v Kežmarku je kultúrnou pamiatkou s bohatou históriou. Pôsobilo a študovalo tu množstvo osobností slovenských i európskych dejín – mnohí z nich sa stali významnými

Bachledka SKI & SUN - web
pečiatka Ždiar 

Bachledka Ski & SunRodinné horské stredisko BACHLEDKA Ski & Sun sa nachádza na hrebeni Spišskej Magury s nádherným výhľadom na panorámu Belianskych Tatier, len 30 km severne od mesta Poprad.

Strachankovo a Čarovný les, Ždiar - web
pečiatka Ždiar 

StrachankovoFamily Park Strachankovo má aj počas tejto letnej sezóny pre rodiny s deťmi pripravených mnoho dobrodružstiev.

Múzeum Ždiarsky dom, Ždiar - web 
pečiatka Ždiar 

Múzeum Ždiarsky domŽdiar je rázovitá obec pod úpätím Belianskych Tatier so svojim typickým folklórom a tradíciami. Múzeum prevedie návštevníkov spôsobom života Goralov, k prehliadke patrí aj možnosť obliecť sa do ždiarskeho kraja.

 

 

ĎALŠIE TIPY NA VÝLETY:

Kaštieľ Strážky, Spišská BeláČaro kaštieľa znásobuje anglický park z 19. storočia. Okrem vzácnej historickej knižnice sa v kaštieli nachádzajú obrazy Ladislava Mednyánszkeho, portréty a historický nábytok. Cyklotrasa Spišská Belá - Tatranská KotlinaBelianska cyklotrasa v dĺžke 9 km spája Spišskú Belú a Tatranskú kotlinu. Trasa sa začína pri Belianskom rybníku (za mestom) a pozdĺž cesty č. I/67 vedie až na začiatok k Tatranskej Beliansky rybník, pumptrack a cyklotrasaJedna z najatraktívnejších športovo-oddychových zón v Spišskej Belej je lokalita Belianskeho rybníka. Tento východiskový bod ponúka bezplatné parkovan... Termálne kúpalisko VrbovLen 7 km od Kežmarku, v krásnej podtatranskej prírode sa nachádza termálne kúpalisko Vrbov. Disponuje siedmymi bazénmi s teplotou od 26 °C do 38 °C. Vrbov zabaví aj vylieči V celoročne